1. Inainte de a deschide un subiect nou va rugam sa folositi functia de cautare. Exista probabilitatea foarte mare ca intrebarea dumneavoastra sa fi fost publicata deja de catre alti membri si este la fel de probabil ca raspunsul la respectiva intrebare sa fie deja pe forum.
    Introduceti intrebarea dumneavoastra doar in sectiunea corespunzatoare. In caz contrar, mesajele vor fi mutate sau sterse.
    De asemenea, va rugam sa consultati regulamentul ori de cate ori considerati ca este necesar.
    Va multumim!

Scartait spate la franare si blocare roti spate la dezactivarea franei de mana

Discuție în 'Skoda Fabia III' creată de A M, 4 Iul 2018.

1. A M 1st Gear Member

Buna ziua,

Detin o Skoda Fabia III, motor 1.0 cu 29 000 km ( 3 ani ), masina in garantie.
    In ultima perioada am intampinat urmatoarele 2 probleme:
    1. Scartait puternic la franare in perioadele ploioase ( toamna este groaznic ) sau dupa ce o scot de la spalatorie. Problema asta a aparut cam de 1 an si persista. Acum jumatate de an cei de service mi-au recomandat franat brusc, sau mers o distanta scurta cu frana de mana trasa pentru a curata franele. Insa solutia asta merge doar pentru 1 zi, 2, apoi revenind scartaitul. Iar in perioadele ploioase nu dispare dupa cateva franari, ci poate tine tot drumul parcurs. Din ce am inteles ar fi din cauza materialelor ecologice folosite la placute, insa nu am mai auzit alte masini prin oras care sa scartie atat de puternic.
    2. Rotile din spate raman blocate daca frana de mana este trasa si masina stationeaza 1 zi. Iar la plecare trebuie o accelerare puternica pentru a se debloca. Apoi functioneaza normal. Am fost la service ( Open Service Iasi ) si pentru aceasta problema iar cei de acolo mi-au explicat cum ca exista o problema de proiectare cu frana pe tambur spate la acest model. "Recomandarea" a fost sa nu mai trag frana de mana daca masina stationeaza pe teren plan. Aceasta solutie mi se pare una inadmisibila la orice tip de masina. Deasemeni ei zic ca problema asta o pot gasi pe forumurile de profil si ca nu au ce sa ii faca.
    Eu insa banuiesc ca este o problema cu frana de mana la mecanismul care deblocheaza tot sistemul.

A mai avut cineva problemele de mai sus?

Va multumesc anticipat!

2. JurasikMan

JurasikMan Skoda Expert

Locație:
    Brasov
    Franele pe tambur nu se retrag ca cele pe disc din cauza ca tamburul nu are abatere ca discut care sa indeparteze placutele. Dea aceea , retragerea ferodourilor este facuta de unul sau doua arcuri. Ideea ar fi sa desfaci tamburii si sa sufli cu un compresor cu aer pe acolo sa indepartezi pulberea genberata de uzura ferodourilor si sa vezi cu un levier facand parghie daca arcurile mai trag inapoi . DAca nu , insearca sa reglezi iarasi cablul de la frana de mana , lasandu-l mai moale putin . Daca a mers initial si acum nu mai merge , este clar ca este ceva reparabil . Daca mergea prost de la inceput era eroare de proiectare . Pentru fata schimba placutele cu unele de firma . Se poate sa fie si din materialul prost .

A M apreciază asta.
  3. serghei

serghei 1st Gear Member

Problema cu scartaitul franelor pe vreme ploioasa o am si eu, la acelasi model. Mi s-a recitat acelasi lucru la reprezentanta: placute ecologice:wtf:

PS. Eu am 24.000 km intr-un an :)

4. A M 1st Gear Member

NU CITA ULTIMUL MESAJ!

Si dispare scartaitul dupa cateva franari? Sau cand e vreme ploiasa persista problema?

Ultima editare de un moderator: 24 Iul 2018
  5. serghei

serghei 1st Gear Member

Nu dispare pe vreme ploioasa. Pe vreme frumoasa scartaie doar la franarea finala, cand opresc masina. Enervant fenomen.

6. _R_A_D_U

_R_A_D_U 1st Gear Member

Si eu detin aceeasi masina (fabricatie februarie 2017) si am observat acel scartait imediat dupa ce spal masina. Dupa doua apasari ale pedalei de frina dispar ca prin farmec. Când e ploaie nu se manifesta. Frâna de mana nu mi-a facut niciodata probleme si o folosesc zilnic.

Ultima editare de un moderator: 2 Noi 2018
    A M apreciază asta.
  7. serghei

serghei 1st Gear Member

La revizie mi.au curățat tamburii frana spate. Nu mai scartaie la frânare!

8. A M 1st Gear Member

Exact asta mi-a facut si mie. Si cam de 3-4 luni nu mai am aceasta problema. Indifirent de vreme.
    Aparent cam asta e solutia ( confirmata si de cei de la reprezentanta ).

9. A M 1st Gear Member

Salut,

Revin cu un update dupa 8 luni.
    Situatia incepe sa devina din ce in ce mai inconfortabila. In conditiile curente de umezeala mai mare / zapada , daca las masina cu frana de mana trasa 2 zile, rotile din spate se blocheaza puternic. Pot merge metri buni fara ca ele sa fie deblocate. Ca si solutie trebuie sa dau inainte si inapoi.

Asta a fost si solutia celor de la reprezentanta ... Nu pare ca vor sa umble in spate sa curete tamburii si sa verifice daca arcul de acolo se blocheaza pentru ca are praf sau rugina pe el.
    Masina este in continuare in garantie deci nu prea pot merge la un alt service pentru a curata tamburii.

10. serghei

serghei 1st Gear Member

Revin si eu cu update. La prima revizie am spus la reprezentanta ca scartaie puternic (in special in perioada umeda).
    Raspunsul lor: Dati 50 de lei sa va curatam tamburii. Le-am amintit de garantie si au spus ca, ok, merge si asa.
    Au curatat tamburii, dar minunea a tinut fix trei zile. Acum face la fel.
    In plus acum scartie si un amortizor (cred) atunci cand trec peste denivelari.
    Total nemultumit de asa zisa garantie Skoda!

11. A M 1st Gear Member

@serghei
    Se intampla ca rotile spate sa ramana blocate cand frana de mana este trasa si masina ramane pe loc mai mult de 1 zi?

12. serghei

serghei 1st Gear Member

Eu circul zilnic.

13. A M 1st Gear Member

Am inteles.
    Deci problema e doar cu scartaitul minunat.

Distribuie pagina asta

1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor.
    Înlătură notificare