1. Inainte de a deschide un subiect nou va rugam sa folositi functia de cautare. Exista probabilitatea foarte mare ca intrebarea dumneavoastra sa fi fost publicata deja de catre alti membri si este la fel de probabil ca raspunsul la respectiva intrebare sa fie deja pe forum.
    Introduceti intrebarea dumneavoastra doar in sectiunea corespunzatoare. In caz contrar, mesajele vor fi mutate sau sterse.
    De asemenea, va rugam sa consultati regulamentul ori de cate ori considerati ca este necesar.
    Va multumim!

Propria mea Škoda Octavia II 1.2TSI

Discuție în 'Vanzari Skoda' creată de Anghelos, 9 Oct 2022.

1. Anghelos 1st Gear Member

Pe scurt: Škoda Octavia 2 hatchback 1.2TSI de 105 CP,
    noiembrie 2010, cutie manuală 6+R, Euro 5, 134 g CO2/km,
    243 kkm motorul, 302 kkm la bord mașina,
    Climatronic dual, Radio-CD cu magazie, ASR+ESP,
    geamuri electrice față, oglinzi cu încălzire, proiectoare de ceață, suspensie independentă toate 4 roțile.
    Proveniență RO, primul proprietar a luat-o de la dealerul Škoda Iași
    E sunt al 2-lea proprietar, întreținută mecanic perfect, cu documentatie completă, inclusiv alimentările din aug. 2019 încoace.
    Preț 5.100 așa cum e și 5.300 dacă apuc eu să-i schimb parbrizul (550 de lei) și carcasa triplei (140 de lei).
    Pentru orice detalii, oricând: 0766.442.457 - Mihai, din Galați.
    Mașina are ITP până în decembrie 2022, nicio problemă în afară de parbrizul și tripla stânga crăpate.

Pe lung: o mașină de încredere, spațioasă și bine întreținută, iute și economică, cu care se mai pot parcurge cel puțin 100.000 km fără reparații majore.
    Nu e frumos și nici bine să spun că-mi pare rău s-o dau, dar pot să spun că m-aș bucura s-o ia cineva care știe să aprecieze, să folosească și să întrețină așa ceva.
    Este o mașină cu care nu am avut probleme. Și fiindcă am luat-o din familie, de la un văr, cu istoric cunoscut și documentație completă. Și o dau mai departe la fel. Aș mai ține-o încă 5 ani pe puțin aici, dar acolo unde merg eu vor să-i schimb clusterul instrumentelor de bord ca s-o trec pe mile și galoane, să-i plătesc asigurare extra fiindcă are volan pe stânga, să-i schimba farurile, să-i trec lampa ceață pe dreapta etc.
    Iar eu urăsc să umblu la ce merge perfect, eventual să mai și stric ceva...
    Mașina are 243.000 km motorul și 302.203 restul.
    Bineînțeles, 1.2 TSI fiind, i-a crăpat motorașul în garanție - la puțin peste 59.000 km - și i s-a pus în reprezentanță un altul nou-nouț, dar cel mai bun, ultima generație pe lanț, 2012, cu lanț de distribuție de 11 mm, nu de 10, cu turbina model nou, fără defectele de proiectare pe partea de actuator etc.
    Am inclusiv actul doveditor al remedierii prin înlocuire motor la Škoda Iași
    Motorul ăsta de acum, merge perfect de atunci, i-am schimbat eu distribuția (kit lanț și rolă) la 255.000 (196.000) km cu original VW, am piesa veche, neîntinsă, neslăbită, doar cu zgârieturi fine de la patina de ghidaj.
    Mulți au zis că schimb distribuția de pomană, că n-are nimic. Dar, deh, paza bună - cu doar 400 EUR piese și manoperă inclusă - trece primejdia rea.
    Singurele „chițibușuri” la motor au fost înlocuirea de garnituri - la galeria de admisie, la intercooler, sub răcitorul de ulei de sub filtru - și a unei supape de retur. Aceste chestii minore și relativ ieftine (50-100 de lei bucata/setul, mai ales că vin doar pe original) se mai schimbă o dată la 10 ani, din cauza temperaturilor ridicate în zona motorului, chestie specifică TSI-urilor. Ideea este că noul proprietar nu va mai avea probleme cu ele.
    Vor mai trebui schimbate curând bujiile, NGK IZFR 6P7 - costă 200 de lei setul, dar merg impecabil 60.000 km. Alte modele echivalente - Bosch, Champion - sunt slabe pe motorul ăsta, Denso nu face decât de la 1.4TSI în sus.
    A, și vor trebui curând schimbate plăcuțele pe spate (au peste 50 kkm), dar și lichidul de frână - ATE SL6 - că a împlinit recent 3 ani. Antigelul e schimbat recent, când am înlocuit garnitura de la răcitorul de ulei.
    Eu am luat mașina de la fostul proprietar la 243 de mii și ceva, am toate bonurile de combustibil păstrate de atunci și documentația completă a tuturor celor ce s-au făcut la mașină (!), scoasă din computerele Porsche România, la zi, sau devize, facturi și chitanțe acolo unde s-au făcut reparațiile/întreținerea în alt service.
    Consumurile le pot astfel dovedi (7,5-8% oraș, 4,8-5,5% exterior sau chiar 6,5-7,5% dacă se iese pe autostradă și se merge mai tare, cum merg eu). Fiindcă are cuplu real jos (1600 rpm), motorul chiar se comportă ca un Diesel - consum mic, elasticitate, însă fără vibrații.
    În schimb, călcată pe coadă, mașina „zboară” până peste 5.000 rpm și 80 km/h într-a 2-a sau 210-215 km/h într-a 5-a. Într-a 6-a suflă mai greu peste 190 km/h (4.100 rpm), dar depășește bine, în forță, fără retrogradare, între 90 și 170 km/h (1900-3800 rpm) .
    În relanti, cald, motorul stă la 625 rpm și consumă 0,5 l/h fără faruri aprinse, cu ventilatorul în treapta 3, fără A/C.
    Mașina nu a fost lovită decât superficial: bara spate îndoită (a revenit) și tripla crăpată (se vede în poză), plus aripa față îndoită la manevre de un neatent (drept pentru care s-a înlocuit - că aveam RCA prin regres - cu tot cu rugina din ea :) dar și cu carcasa de oglindă pe care o crăpasem eu mai demult.
    Parbrizul era crăpat când am luat-o. L-am înlocuit cu un Pilkington. N-are senzori, nici încălzire, e relativ ieftin. Însă, la nici 3 luni după aceea, un copac - dintre cei neîngrijiți dar adesea defrișați fără milă ai Galațiului - mi-a dat cu creanga-n parbriz la o furtună. De nervi, am zis că nu mai schimb nimic până aproape de ITP-ul care va fi peste două luni.
    În rest, toate zgârieturile/îndoiturile de pe mașină sunt cele cu care am luat-o în 2019 și nu le-aș repara până nu se agravează ca să nu atentez la vopseaua originală care chiar este de calitate.
    De aceea nici nu am umblat la praguri, în ciuda îndoiturilor. Doar partea din față - imediat după roți, sub aripile care ruginesc din cauza drenajului prost proiectat al apei - a fost curățată total de rugina superficială și retușată, în reprezentanță.
    Mașina are ambreiajul original schimbat la 245 de mii (Sachs SK cu Sachs A), uleiul original din cutie schimbat la 275 de mii (cică nu trebuia, dar eu nu cred în perpetuum mobile), bobina de inducție, fișele și ventilatorul de habitaclu originale au fost și ele înlocuite recent, la 290 de mii, tot cu Tesla, respectiv NGK, respectiv Denso, dar PL, nu HU.
    Consumă doar uleiul programat din fabrică - prin segmenții cu „cote de ungere” toți 4, cine știe metoda VW de diminuare a noxelor știe despre ce vorbesc - adică maxim 500 ml ulei în 15.000 km. Dar în Škoda mea s-au pus doar Mobil,, Eneos sau Liqui Molycu standard VW504/507 (și adăugat, în trepte, de-a lungul utilizării, cei 300 ml de LiquiMoly ViscoPlus per schimb). Acum are LiquiMoly LL III VW504/507, dar mă gândeam de acum înainte să folosesc Mobil X1 3000 5w40. E mult mai ieftin, mașina suportă ulei standard VW502/505, însă punând 5w40, va funcționa perfect vara și fără ViscoPlus, doar că voi face schimburile la 13-15 kkm, nu la 25-30 kkm..
    Nu bagă benzină în ulei, uleiul nu se poate arde pe jojă cu bricheta, adică pompa de înaltă presiune merge perfect. C-am vrut s-o schimb, costă puțin peste 100 de euro, dar mecanicii mi-au zis să nu schimbăm ce e original și încă merge bine.
    Turbina, Climatronicul, servodirecția, electrica, transmisia, frânele și elementele de siguranță (ASR+ESP) funcționează perfect.
    Am vrut să-i schimb amortizoarele - au peste 80% viață, am testul printat între documente.
    Am vrut să-i schimb brațe și bucșe la puntea spate - că-s originale, îmbătrânite - am strâns toate codurile de piese, dar încă nu bate nimic, mi-au zis să mai aștept. Suspensia spate e identică Passat B6, ecartamentul doar puțin mai mic, cu 37 mm.
    Am vrut să schimb planetare, nu bat. Doar a mea „agață” o dată dacă știi cum să urci mașina peste borduri într-o poziție mai nașpa și s-o forțezi dând înapoi.
    Am vrut să schimb rulmenți, încă nu huruie niciunul.
    Am schimbat pivoții pe față într-un final - erau originali, Lemforder, am pus Moog - și bieletele antiruliu față și spate (tot Moog) ca să stea cât se poate de țeapănă pe șosea.
    Am vrut să schimb scaunele față - al meu e mai uzat, al partenerei n-are reglaje pe înălțime, niciunul nu avem suport lombar. N-am găsit unele acătării, pe negru, la dezmembrări - nu mai căutăm fiindcă nu mai avem timp.
    Mașina are pneuri pentru încă 30-40.000 km. Pe spate, poartă constant Rotalla RA03, allseason M+S. Pe față, poartă vara BF Goodrich G-Grip, rulate cam 25%. IÎn sezonul rece, merge cu Nexen N-Blue4s WH17 allseason M+S cu profil de iarnă, rulate nici 10%. Rezerva este originală, din 2010, Bridgestone, nerulată. Bateria originală (Varta neagră din 2010) a ținut până în 2019, am schimbat-o cu un Rombat care a ținut doar 2 luni după cei 2 ani de garanție (never buy Rombat!). Acum are Varta albastră din toamna anului trecut, în garanție, fără probleme etc.
    Așadar, cine vrea o benzinară spațioasă, solidă, economică, agilă dar cu întreținere ieftină, să mă caute. Îi mai dau orice relații și imagini sau video suplimentare dorește, facem test drive, scoatem inclusiv dovezi din reprezentanță dacă se dorește.

2. Anghelos 1st Gear Member

OK, am înțeles mesajul: preț scăzut la 24.000 de lei.

Distribuie pagina asta

1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor.
    Înlătură notificare