1. Inainte de a deschide un subiect nou va rugam sa folositi functia de cautare. Exista probabilitatea foarte mare ca intrebarea dumneavoastra sa fi fost publicata deja de catre alti membri si este la fel de probabil ca raspunsul la respectiva intrebare sa fie deja pe forum.
    Introduceti intrebarea dumneavoastra doar in sectiunea corespunzatoare. In caz contrar, mesajele vor fi mutate sau sterse.
    De asemenea, va rugam sa consultati regulamentul ori de cate ori considerati ca este necesar.
    Va multumim!

Diagnosticare computerizata - Coduri erori

Discuție în 'Skoda Fabia' creată de amermikki, 28 Mai 2009.

1. ekoly

ekoly Bronze Member

Iti dai seama ca din moment ce merg cu masina la service, o sa fie cam naspa sa ma apuc eu sa masor sonda dupa ce o da jos mecanicul. Cred ca e mai bine sa comande astia de la service sonda, fiindca daca va fi vreo problema ceva, nu vor da vina pe mine, ca am cumparat eu sonda. Nu voi avea garantie la ei. Cum ii pot verifica ca piesele comandate sunt cele la care am cazut deacord impreuna? Nici nu stiu cum sa procedez, ca sa fie toata lumea multumita?

2. Pintiliosul

Pintiliosul Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Am crezut ca intentionezi sa o repari singur. Ca de inlocuit un senzor si sters eroarea nu e mare lucru. E mai ieftin sau la acelasi pret cu piese de calitate superioara, renuntand la manopera. O sa intelegi mai bine la ce ma refer dupa ce o sa remediezi problemele si vei achita costurile aferente facand comparatie cu ceea ce-ti vor monta ei la ce pret si cate ore de manopera.

ekoly apreciază asta.
  3. ekoly

ekoly Bronze Member

La mine nu e vorba de nepricepere ci de faptul ca nu am cum sa umblu pe sub masina si ca sa fac asta in fatza blocului nu prea e ok. Senzorul la ABS il pot rezolva singur, dar am zis sa merg la service in ideea ca poate a bulit mecanicul senzorul cand a umblat la ea si in felul asta nu trebuie sa mai cumpar eu altul.
    Cat despre sonda Lambda, chiar imi trebuie o groapa sau elevator si ce ma fac daca sonda comandata de mine nu e compatibila cu ce am pe masina?
    Daca senzorul de viteza e defect, ar trebui sa se vada asta in bord, la ceasul de km? Adica acul kilometrajului ar trebui sa se miste haotic? Sau nu are legatura cu asta?

4. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    Am inteles. Piesele cand le comanzi dai seria masinii si verifica ei compatibilitatea acestora. Dar trebuie sa fi sigur ca sunt defecte intr-adevar.
    Senzorul de viteza e defapt senzorul de ABS. Daca e defect nu merge vitezometrul la masina si nici ABSul nu va functiona in caz de franare mai serioasa.
    Indiferent de ce vei face. Bafta!

ekoly apreciază asta.
  5. ekoly

ekoly Bronze Member

La mine functioneaza. Dar parca-mi aduc aminte ca odata l-am vazut cum tremura acul si parca urca si cobora fragmentat. De atunci nu mi-a mai sarit in ochi asta.

6. ekoly

ekoly Bronze Member

Inainte de a inlocui sonda Lambda, mai trebuie umblat/verificat/curatat pe undeva? Spun asta ca daca tot se umbla acolo, poate e bine sa verificam si altele.

7. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    La senzorul de ABS (senzorul de viteza) e posibil sa fie o defectiune a cablului (fir intrerupt). Asta poate fi motivul ptr. care acul vitezometrului a tremurat in anumite momente.
    La sonda lambda doar sonda in sine sa aibe intre pinii 1 si 2 intrerupere. Ptr. ca daca are scurt sonda e OK si sunt probleme cu firele ce duc la ECU.

ekoly apreciază asta.
  8. ekoly

ekoly Bronze Member

Si la codul gasit la baterie care ar putea fi cauza/explicatia? Ca doar am inlocuit-o cu alta noua si am primit acelasi cod de eroare.
    Screenshot_11.jpg

9. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    Ei, e cel putin ciudat ptr. ca si la baterie si la senzorii cu probleme ai mentiunea intermitent. Verifica tensiunea pe bornele bateriei trebuie sa ai minim 12,4v cu motorul oprit si contactul luat dupa 24 de ore de neutilizare. Daca e mai putin nu e bine. Trebuie verificata incarcarea, sa nu fie oxidate bornele in locurile de contact, legatura cablurilor cu conetorii si surubul de masa sa fie strans bine.

ekoly apreciază asta.
  10. ekoly

ekoly Bronze Member

Legaturile la masa unde se afla pe caroserie? As vrea sa verific cu atentie aceste legaturi, fiindca prea imi apar intermitente in diagnoza. Exista sudat pe caroserie vreun surub la care vin legaturile cu masa?
    Spuneai ceva de legatura la masa a ECU. Carcasa metalica a lui trebuie sa aiba vreo legatura la masa? Ca la mine carcasa e fixata doar intr-o rama de plastic. As verifica si mufele alea care intra in ECU (alea care tragi in sus de ele) dar nu stiu exacty cum ies ele de acolo. De fapt e o singura mufa (sus) sau mai e inca una dedesubt?
    Maine o sa mai verific o data bateria si incarcarea.

11. ugabrielu 4th Gear Member

Nu stiu daca softul cu care ai facut diagnoza face traducerea in romana tocmai bine. Cred ca mai degraba eroarea ar fi ceva legat de "implausible signal" cu intermittent, conform manualului VAG asta se traduce prin aceea ca senzorul trimite un semnal ciudat catre calculator, deci nici mare nici mic, ci unul nefiresc pe care calculatorul nu stie sa-l interpreteze. Spre exemplu daca senzorul de temperatura lichid de racire ar trimite o valoare de 1000 grade celsius, asta e o valoare ciudata. Cu alte cuvinte primind un asemenea semnal logica spune ca senzorul trimite acest semnal, concluzia e ca senzorul e defect, de cele mai multe ori pus in scurt. Daca traducerea e corecta atunci trebuie verificat circuitul electric, e posibil ca pe traseu sa puna undeva la masa.

ekoly apreciază asta.
  12. ugabrielu 4th Gear Member

@ekoly
    Urmareste filmul asta si vezi ce ai de facut pentru a identifica circuitul care da la masa:

13. ekoly

ekoly Bronze Member

Azi am verificat din nou starea bateriei si consumul parazit, dupa o zi de stationare a masinei. Consum parazit nu am absolut deloc (0,01A), iar tensiunea la borne este de 12,43V, deci este cam 75% in putere.
    Screenshot_5.jpg Screenshot_6.jpg
    Am reusit sa desfac si mufa de la ECU, dar se pare ca mai este una in partea de jos, nu am insistat, doar am cautat sa vad daca ECU este legat in vreun fel la masa, asa cum a zis mai sus Pintiliosul.
    Screenshot_7.jpg
    Da, este ciudat faptul ca prea des imi apare cuvantul "intermitent" in diagnoza. Inclusiv la baterie, care este ok si mai mult de atat, am pus alta noua pentru teste si primeam acelasi cod de eroare pe ea.
    Azi am vrut sa verific si punerea la masa, dar in afara de surubul la care era legat minusul bateriei (singur) nu am mai gasit alte suruburi pentru masa.
    Ma ajuta cineva cu un sfat? Pe unde ar mai putea fi suruburi de-astea?
    ------------------------------------------------
    16524 - B1.-Sonda 2
    P0140 - 35-10 - nu este variaþie - intermitent
    16706 - Senzor turaþie motor -G28- nu este semnal
    P0322 - 35-10 - - intermitent
    16687 - Sesizat rateu de ardere cilindrul 3
    P0303 - 35-10 - - intermitent
    16885 - Senzor viteza vehicul
    P0501 - 35-10 - semnal neplauzibil - intermitent
    01314 - Modul comandã motor
    79-10 - Citiþi vã rog memoria de defecte - intermitent
    01596 - Servomotor reglaj clapetã aer exterior/recirculare internã -V154-
    30-10 - Întrerupt sau scurt la plus - intermitent
    41-10 - Blocat sau lipsã tensiune - intermitent
    29-10 - scurt la masã - intermitent
    01598 - Tensiune baterie e-drive
    07-10 - Semnal prea mic - intermitent
    ---------------------------------------------

p.s. Pintiliosul, abia dupa ce am postat am vazut ca ai pus filmul de pe yt. Ma uit si revin.

L-am vizionat, dar dupa cum am scris mai sus, nu am niciun consum parazit.

Ultima editare de un moderator: 5 Noi 2019
  14. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    ekoly
    Cu instrumentul de masura pus de tensiune continua se masoara intre borna minus a acumulatorului si un surub de pe caroserie. Ar trebui sa nu ai tensiune deloc. La fel se masoara si intre borma minus a acumulatorului si motor sau cutia de viteze si tot nu ar trebui sa ai vreo tensiune. Apoi poti incerca cu instrumentul pus pe masura rezistenta de ordinul ohmilor. Tot intre aceste puncte si rezistenta trebuie sa fie cat de mica (sub 1 ohm). Daca treaba sta altfel intre aceste puncte de masura acolo este problema.
    Pe ECU ajunge masa pe unul dintre pini. Daca masa nu e buna alimentarea acestuia este mai mica. Nu ai treaba cu carcasa ECU.

ekoly apreciază asta.
  15. ekoly

ekoly Bronze Member

Fix asa am mai facut acum vreo 4 ani, cand aveam un consum parazit si mi se consuma bateria. Atunci s-a dovedit a fi blocul de lumini cu probleme.
    O sa mai repet azi aceste masuratori recomandate de tine si revin.
    Multumesc.

16. ugabrielu 4th Gear Member

@ekoly
    Nu stiu ce sa zic, masuratorile facute de tine par un pic nefiresti, ai 0.01 mA consum, practic consum zero tinand cont ca nici aparatul de masura nu e cine stie ce si nu ai nici tatori, vad ca atingi cu pielea circuitele. Sunt o gramada de consumatori pe care nu poti sa-i dezactivezi si ar trebui sa-ti arate un consum de curent, mic dar exista, gen inchiderea centralizata sau anumite calculatoare care sunt sub tensiune tot timpul, dar daca zici ca esti electrician si stii ce faci mergi mai departe. Trebuie sa verifici rezistenta de izolatie a circuitelor, e foarte dificil cu un tester dar nu imposibil. Inainte de asta iti recomand cu caldura sa scoti mufele de la ECU sa nu cumva sa-l prajesti cu testerul, apoi iei fiecare circuit si verifici cablurile fata de masa si fata de perechea lui, trebuie sa ai valori de ordinul Mohm-ilor. Un bun inceput ar fi de la
    01596 - Servomotor reglaj clapetã aer exterior/recirculare internã -V154- unde chiar iti spune ca e intrerupt sau scurt la plus, cred ca se afla pe undeva sub bord in dreptul pasagerului.

17. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    ugabrielu
    ekoly
    a masurat 0,01A (10mA) din ce a spus, nicidecum 0,01mA! Iar un consum de 10mA e acceptabil mai ales daca are alarma pe masina. Daca masina e fara alarma ar trebui sa fie intre 2-6 mA.
    E ciudat totusi ca, in poza atasata, instrumentul de masura e pus pe domeniul de 20mA si indica o,01mA. Si asa consum mic este ceva ce tinde catre ideal.

18. Pintiliosul

Locație:
    Baia Mare
    ekoly
    Acum am observat. Borna plus a instrumentului de masura este gresit introdusa. Pe domeniul setat 20 mA trebuia sa lasi cablul pozitiv in orificiul din mijloc al instrumentului. Unde ai conectat tu este doar ptr. domeniul de 10A.
    *Atentie pe viitor la aceste detaliI ca pe langa ca te pacalesti poti sa strici instrumentul de masura sau aparatul in care faci masuratorile!!!

Ultima editare de un moderator: 6 Noi 2019
  19. ekoly

ekoly Bronze Member

Corecta observatia. M-am grabit si am omis.:applaus:
    Momentan nu am acasa instrumentul de masura pe care il folosesc de obicei, dar la masuratorile cu acest aparat, am valorile din poza. La fel mi-a dat si cu firul pe carcasa motorului.
    pppp.jpg

20. ugabrielu 4th Gear Member

@Pintiliosul
    Daca urmaresti filmul ai sa vezi ca un consum normal pentru tipul ala de masina e de 550 mA, probabil la Fabia o fi tot pe acolo mai mult sau mai putin, diferenta de la 10 mA pana la 550 mA e mult prea mare ceeace ma face sa cred ca nu a masurat cum trebuie iar aia 10 mA sa fie curenti paraziti prin contactul cu pielea de pe mana. De altfel conteaza mai putin, ekoly nu se plange ca i se descarca bateria el trebuie sa verifice rezistenta de izolatie a cablurilor, cu certitudine plusul ajunge cumva la masa sau pe alt conductor pe unul sau mai multe circuite, apare astfel o cadere de tensiune care nu poate fi compensata de curent sau e compensata insuficient, de aici si erorile si functionarea deficitara. Eu pentru inceput as masura si as verifica circuitul clapetei de circulare/recirculare aer in habitaclu. Pentru inceput ar trebui scoasa mufa care duce catre modulul de control si apoi facuta iar o diagnoza, daca erorile specifice nu mai apar de acolo e, daca nu trebuie mers mai departe.

Distribuie pagina asta

1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor.
    Înlătură notificare